Met deze 8 tips maak je als EA een sterke indruk tijdens je sollicitatiegesprek

Sterke indruk maken als EA: 8 tips voor je sollicitatie

Een sterke indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek? Dát willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Als recruitmentbedrijf gespecialiseerd in het plaatsen van Executive Assistants & Office Managers, begrijpen wij dat het sollicitatiegesprek dé kans is om jezelf te laten zien. Maar ook dat dit heel spannend kan zijn. Of je nu net begint in je carrière of al ervaren bent, een goede voorbereiding en de juiste aanpak kunnen écht het verschil maken. In dit blog delen we graag onze belangrijkste tips om een sterke indruk achter te laten tijdens je sollicitatiegesprek.

1. Bereid je grondig voor

De basis voor elk succesvol gesprek is voorbereiding. Dat klinkt als een open deur, maar we kunnen niet anders dan dit noemen. Het is immers dat basis van een goed sollicitatiegesprek. Zorg er daarom voor dat je grondig onderzoek doet naar het bedrijf waar je solliciteert, de cultuur, de branche en de persoon of personen die je gaat ondersteunen. Dit toont niet alleen je betrokkenheid, maar geeft je ook meer zelfvertrouwen tijdens het gesprek. Ken de missie en waarden van het bedrijf en wees in staat te verwoorden hoe jij hierin past.

2. Ken jezelf, zowel je vaardigheden als je uitdagingen

Weet welke van je vaardigheden het meest relevant zijn voor de functie. Heb je ervaring met het beheren van complexe agenda’s, projectmanagement of het gebruik van specifieke tools? Breng deze vaardigheden naar voren met concrete voorbeelden. Het is belangrijk dat je jezelf presenteert als iemand die proactief en georganiseerd is, met het vermogen om onder druk te presteren. Maar durf ook kwetsbaar te zijn: ben je niet zo comfortabel in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld spreken voor grote groepen, geef dat dan aan. En vertel er meteen bij dat je dit wél graag wil leren. Door ook je uitdagingen te benoemen word je verhaal menselijk.

3. Wees proactief en oplossingsgericht

Executive Assistants moeten problemen kunnen oplossen, vaak nog vóór deze zich voordoen. Laat zien dat je vooruitdenkt door tijdens het gesprek niet alleen te praten over wat je hebt gedaan, maar ook over hoe je toekomstige uitdagingen zou aanpakken. Geef hierbij concrete voorbeelden. Dit toont aan dat je niet alleen reageert op situaties, maar actief meedenkt met het bedrijf en de leidinggevende.

4. Stel gerichte vragen

Een sterk sollicitatiegesprek is alles behalve eenrichtingsverkeer. Bereid een aantal slimme vragen voor om te stellen aan de interviewer. Denk aan vragen over de specifieke werkstijl van de leidinggevende, wat de grootste uitdagingen zijn in de functie of hoe succes wordt gemeten in de rol. Dit toont je interesse en helpt je beter te begrijpen wat er van je verwacht wordt. Soms kunnen kritische vragen ook een vorm van proactiviteit aantonen. Tast wel af, tijdens het gesprek, of hier wel ruimte voor is. Zorg dat je voelsprieten aan staan!

5. Toon professionaliteit en enthousiasme

Als Executive Assistant ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor zowel interne als externe relaties. Het is daarom essentieel om je professioneel en zelfverzekerd te presenteren, zowel verbaal als non-verbaal. Let op je houding, oogcontact en stemgebruik. Vergeet niet om ook enthousiasme te laten zien, want bedrijven willen iemand die met passie zijn of haar werk doet en bereid is om dat stapje extra te zetten.

6. Wees specifiek en concreet

Vermijd algemene antwoorden en wees zo specifiek mogelijk wanneer je spreekt over je ervaring en prestaties. Als je bijvoorbeeld vertelt over een project dat je hebt gemanaged, geef dan aan wat het resultaat was en welke stappen je hebt ondernomen om dit te bereiken. Recruiters en leidinggevenden willen tastbare resultaten zien, niet alleen passieve beschrijvingen van taken.

7. Werk aan je non-verbale communicatie

Naast wat je zegt, is hoe je het zegt ook belangrijk. Non-verbale communicatie, zoals je lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, speelt een grote rol in hoe je overkomt. Zorg ervoor dat je open, vriendelijk en toegankelijk lijkt. Een stevige handdruk (of in deze tijd misschien een knikje), glimlach en actieve luisterhouding helpen bij het creëren van een positieve indruk.

8. Eindig sterk

Aan het einde van het gesprek krijg je vaak de kans om nog een laatste opmerking te maken of vragen te stellen. Gebruik dit moment om je interesse in de functie nogmaals te benadrukken. Eindig niet met de standaard riedel van waarom jij bij het bedrijf past, maar geef juist in een conclusie aan wat jij zou kunnen toevoegen. Verder bedank je de interviewer voor de kans en benadruk dat je enthousiast bent om met hen samen te werken en een positieve bijdrage te leveren aan het bedrijf.

Volg de tips

Door deze tips te volgen, ben je in staat om jezelf te onderscheiden én maak je een sterke indruk tijdens je sollicitatiegesprek. Onthoud dat een sollicitatiegesprek een wederzijdse kans is: niet alleen om jezelf te presenteren, maar ook om te ontdekken of de functie en het bedrijf goed bij jou passen. We wensen je veel succes! En wil je sparren over bovenstaand? Neem dan gewoon even contact met ons op, dan helpen we je!

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie? Schrijf je in en je ontvangt van ons 2x per maand onze nieuwste blog.

E-mailadres