Nieuwe wetgeving voor ZZP’ers in 2025: wat betekent dit voor freelance EA’s?

Voorbereid op Wet DBA 2025: wat EA's moeten weten

De regelgeving voor freelancers (ZZP’ers) staat op het punt om ingrijpend te veranderen. Per 1 januari 2025 wordt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) aangescherpt, wat voor veel zelfstandigen invloed kan hebben. Executive Assistants (EA’s) die als zelfstandige werken, kunnen deze wijzigingen mogelijk ook gaan merken. In dit blog lichten we toe wat deze veranderingen kunnen betekenen en hoe je je als zelfstandige kunt voorbereiden.

Aanscherping van de Wet DBA: wat betekent dit voor jou?

Vanaf 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de Wet DBA opgeheven. Dit houdt in dat de Belastingdienst strenger zal controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betreft situaties waarin je als zelfstandige werkt, maar feitelijk voldoet aan de criteria van een arbeidsovereenkomst. Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken, onder andere omdat dit het sociale stelsel kan ondermijnen.

De criteria die de Belastingdienst gaat hanteren zijn geformuleerd in de jurisprudentie. In de Deliveroo uitspraak zijn door de Hoge Raad criteria opgesteld waarnaar gekeken naar moet worden om te bepalen of er sprake is van werken buiten dienstverband. Deze criteria gelden voor alle situaties van inhuur van zelfstandigen. De Belastingdienst heeft hiervoor een checklist opgesteld waarmee ondernemers kunnen nagaan of ze inderdaad als zelfstandige kunnen worden gezien of dat er toch sprake is van een dienstverband. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen er financiële gevolgen zijn, zoals navordering van loonheffingen en sociale premies.

Wij adviseren EA’s die als freelancer werken deze criteria steeds goed na te lopen bij een (nieuwe) opdracht, om zo te kunnen bepalen of je inderdaad als zelfstandige ingehuurd kan worden.

Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (VBAR)

Een tweede belangrijke wijziging is de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) die naar verwachting medio 2026 wordt ingevoerd. Deze wet is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie. De beoordeling richt zich op drie belangrijke elementen:

  1. Werkinhoudelijke aansturing: heb je de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk uitvoert, of ontvang je instructies van de opdrachtgever?
  2. Organisatorische inbedding: zijn jouw werkzaamheden structureel ingebed in de organisatie van je opdrachtgever?
  3. Eigen rekening en risico: werk je voor eigen rekening en risico, of neem je weinig commercieel risico?

Het is belangrijk om deze drie elementen goed te wegen. Als de elementen onder 1 en 2 zwaarder wegen dan die onder 3, dan wijst dat op een arbeidsovereenkomst. In het omgekeerde geval kan de opdracht door een zelfstandige worden uitgevoerd. Als 1 en 2 samen ongeveer gelijk zijn aan 3, dan wordt er gekeken naar extra criteria die gaan over ondernemerschap.

Als freelancer doe je er verstandig aan om de ontwikkelingen rondom deze wet te volgen, net zoals je voor te bereiden op het handhavingsmoratorium dat in januari wordt opgeheven. 

Veranderende marktdynamiek: minder opdrachten?

Met de nieuwe wetgeving bestaat de kans dat opdrachtgevers terughoudender worden met het inhuren van freelancers omdat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld voor niet-betaalde loonheffingen wanneer er toch sprake blijkt te zijn van een arbeidsovereenkomst.

Ons advies is hoe dan ook om je als ondernemer te profileren. Denk hierbij aan meerdere opdrachtgevers, eigen acquisitie, website, zelfstandig werken en uiteraard een KvK inschrijving en BTW nummer.   Verder zijn soms, afhankelijk van de opdracht, alternatieve werkvormen, zoals een (tijdelijk) dienstverband of detachering te overwegen. Dit kan meer zekerheid bieden en ervoor zorgen dat je compliant blijft met de nieuwe regelgeving.

Wat kun je doen? Voorbereiden op 2025

Het is verstandig om je werkrelaties en contracten tijdig te herzien. Zorg ervoor dat je contracten duidelijk maken dat je zelfstandig werkt en dat je kunt aantonen dat je voor eigen rekening en risico werkt. Let wel: het gaat ook om de daadwerkelijke praktijk, in juridische termen ‘wezen gaat voor schijn’

Van der pal recruitment biedt ondersteuning aan freelance EA’s om zich goed voor te bereiden op de veranderingen. Neem contact met ons op voor meer informatie, zodat je met vertrouwen de toekomst tegemoet kunt gaan.

Zo kun je tijdig inspelen op de uitdagingen en kansen die 2025 voor freelancers in petto heeft.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie? Schrijf je in en je ontvangt van ons 2x per maand onze nieuwste blog.

E-mailadres