De EA/OM: de ultieme powerhouse

De rol van een Executive Assistant en Office Manager mogen niet onderschat worden. In deze blog lees je waarom zij de ultieme powerhouses zijn!

De rol van een Executive Assistant (EA) of Office Manager (OM) wordt vaak onderschat en lichtzinnig benaderd. Terwijl deze professionals de ruggengraat van het bedrijfsleven vormen. Ze zijn veel meer dan alleen een secretaresse; ze zijn de vertrouwenspersoon, sparringpartner en de stille kracht achter de schermen. In dit artikel delen Marlies en Suzanne, ervaren EA’s, waarom hun beroep zo cruciaal is en waarom het niet onderschat mag worden.

Onmisbare ondersteuning

Marlies en Suzanne zijn het erover eens dat het beroep van EA of OM met de tijd is meegegaan, waardoor je nog steeds een onmisbare ondersteuning biedt. Marlies ondersteunt de CFO van AkzoNobel en benadrukt dat er geen computer kan opboksen tegen de menselijke ondersteuning en discretie. Suzanne voegt eraan toe dat het hebben van een assistant iemand helpt om taken uit handen te geven en daardoor efficiënter te zijn. Daarnaast speelt vertrouwen een ontzettend grote rol. “In het woord secretaresse zit het woord secret, dat is het vertrouwen dat je van iemand hebt en de discretie die je daarin aanhoudt”, vertelt Marlies. Er wordt zeker niet verwacht dat je alleen maar “ja en amen” zegt. Je bent grotendeels ook sparringpartner en als je elkaar goed kent, wordt advies en soms wat tegengas dan ook juist gewaardeerd.

Altijd paraat

Het werk van een EA of OM is niet te vatten in gewone kantooruren van 9 tot 5. Het werk gaat altijd door, zij het met een mailtje ’s ochtends vroeg uit China, dan wel bericht uit Amerika in de late avond. Constante beschikbaarheid is één van de vereisten als je actief bent op topniveau. “Als je alleen van 9 tot 5 wil werken, dan ben je niet geschikt voor dit beroep”, zegt Suzanne.

Waardering voor de rol

Als EA ben je de stille kracht in een bedrijf en de persoon die je ondersteunt weet dat hij of zij altijd op je kan vertrouwen.

Marlies: “Dagelijks ontzorg ik mijn manager en zorg ik dat alle onderliggende stukken en informatie voorhanden zijn die hij de dag daarop nodig heeft. Ik ben altijd op kantoor en neem mijn hybride dag als hij aan het reizen is of de hele dag in een Raad van Bestuursvergadering zit. Ik haal energie uit het feit dat hij me nodig heeft.” “Ik haal er ook energie uit om te voelen dat ik bijdraag aan het succes van het bedrijf en de persoon die ik ondersteun”, vult Suzanne aan. “Daar ben ik trots op en daar haal ik ook mijn waardering uit.”

Balans tussen werk en privé

Hoewel het beroep van een EA/OM veeleisend kan zijn en soms invloed heeft op hun privéleven, zijn er ook voordelen en halen ze constante voldoening uit hun functie. Suzanne vertelt: “Aangezien ik in mijn rol ook evenementen organiseer, had ik het genoegen een groep van 35 internationale klanten te begeleiden tijdens een trip in Zuid-Afrika met activiteiten en presentaties rondom het 50-jarig bestaan van ons merk Hi-Tec, wat natuurlijk een geweldige ervaring was. In december was ik 10 jaar in dienst en mocht ik een prachtig persoonlijk cadeau ontvangen.”

Als EA of OM ben je dus véél meer dan een secretaresse. Je bent een professional die de spil van een bedrijf vormt. Met jouw vermogen om te multitasken, jouw toewijding en discretie ben je van onschatbare waarde voor iedereen die je ondersteunt. Zie jij een toekomst voor jezelf in deze rol? Of ben je op zoek naar een nieuwe invulling van jouw rol? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag bij het volgende hoofdstuk in je carrière.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie? Schrijf je in en je ontvangt van ons 2x per maand onze nieuwste blog.

E-mailadres