Executive Assistant, Personal Assistant en Office Manager: wat houden deze rollen in?

Voor supportrollen worden allerlei titels gebruikt zoals Executive Assistant (EA), Personal Assistant (PA) of Office Manager (OM). Deze worden vaak willekeurig en door elkaar gebruikt maar er is een wezenlijk verschil in de aard van de werkzaamheden. Als een opdrachtgever ons vraagt om te bemiddelen in het werven en selecteren van een assistant, bespreken wij eerst het functieprofiel; welke taken en verantwoordelijkheden krijgt de assistant? Op basis daarvan bepalen we in gezamenlijk overleg de passende job title en schrijven de vacaturetekst. In deze blog gaan wij in op wat de rollen van EA, PA en OM inhouden.

Executive Assistant

Een Executive Assistant is, zoals de titel al suggereert, een assistant van de directie. Dit houdt in dat je iemand op C-niveau ondersteunt. Denk aan CEO, COO, CFO, CTO enzovoort. Dit kan ook betekenen dat je, in tegenstelling tot een Personal Assistant, werkt voor meerdere personen. Als EA kun je dus een 1-op-1 rol invullen, maar soms ondersteun je ook meerdere personen of zelfs een hele board. De werkzaamheden die je uitvoert zullen voornamelijk een zakelijke invulling hebben, al kan er af en toe ook een privéaangelegenheid tussendoor komen. Sommige bedrijven houden zakelijk en privé strikt gescheiden en bij andere kan er een overloop zijn. Dit is een aspect dat mee kan wegen in de voorkeuren van een kandidaat.

Personal Assistant

Als Personal Assistant werk je altijd maar voor één individu. Dit kan bijvoorbeeld een ondernemer, maar ook een VIP of een high networth individual zijn. Hierbij worden vaak zakelijke en privé werkzaamheden gecombineerd maar het kan ook zomaar zijn dat je als PA alleen voor privézaken actief bent, met bijvoorbeeld het regelen van reizen of het beheer van vastgoed en/of het aansturen van staf.

Office Manager

De Office Manager houdt alle touwtjes in handen en is volledig verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het kantoor in de breedste zin van het woord. Als spil van de organisatie wordt er veel van je gevraagd in deze functie. Je werkt met alle afdelingen samen, van HR tot Finance, maar ook met externe stakeholders, zoals bijvoorbeeld leveranciers. De Office Manager heeft een hands-on mentaliteit en is daadkrachtig en praktisch ingesteld. Het is dus een volledig andere invulling dan een rol als PA of een EA. Als Office Manager sta jij in dienst van het bedrijf in plaats van één of meerdere personen.

De juiste titel bij de juiste functie

Ben je op zoek naar een EA, PA of Office Manager maar weet je niet welke titel het beste past bij de functie? Wij helpen je graag bij het definiëren van de rol en het schrijven van het functieprofiel. Op basis hiervan kunnen wij het proces van werving en selectie inzetten en begeleiden. Ben je op zoek naar een nieuwe baan als EA, PA of Office Manager? Neem contact met ons op en wij zoeken de juiste match voor je!

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie? Schrijf je in en je ontvangt van ons 2x per maand onze nieuwste blog.

E-mailadres