Kies een organisatie die bij je past. En doe dit bewust.

Kies een organisatie die bij je past. En doe dit bewust.

Goede personal- en executive assistants hebben talent voor zorgen. Ze organiseren, plannen, zijn een vraagbaak voor anderen, staan altijd klaar en zijn perfectionistisch. Je zal een EA van een CEO niet snel horen zeggen dat het allemaal wat veel is, dat ze overloopt, nauwelijks tijd heeft voor thuis en hulp nodig heeft. Dat zit niet in de aard van het beestje. 

En toch is het belangrijk om soms wel aan de bel te trekken. In het belang van jezelf én van de organisatie waarvoor je werkt. 

Speak up!

Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden. Ik kwam in een organisatie terecht die uit het niets uit de grond werd gestampt. Een internationaal bedrijf met drie divisies in het buitenland en een hoofdkantoor in Amsterdam. We konden de groei zelf nauwelijks bijbenen. De infrastructuur in het bedrijf was allesbehalve op orde en dat betekende dat veel op mijn bord terecht kwam: van het maken van inwerkprogramma’s voor nieuwe medewerkers tot het regelen van IT contracten en het aansturen van de schoonmaak. En dat alles in een omgeving met verschillende nationaliteiten en in verschillende tijdzones. 

Het was een waanzinnig boeiende tijd. Ik genoot van de hectiek en merkte daardoor eigenlijk te laat dat mijn batterij leeg was. Na een paar slapeloze nachten durfde ik aan te geven dat er iets moest veranderen. Er werd naar me geluisterd en actie ondernomen. Ik heb toen geleerd dat je het aan jezelf – en aan de organisatie – verplicht bent je mond open te doen wanneer het niet gaat. Ik heb daarna nog jaren met veel plezier voor het bedrijf gewerkt omdat ik me thuis voelde in de dynamiek en in de cultuur.  

Weet wat bij je past

En als iets goed bij je past, als je energie krijgt van je werk, kan je veel aan. Daarom vind ik het belangrijk dat kandidaten zich bewust zijn van de cultuur, de werkwijze en de structuur van een organisatie. Het gaat er in een corporate nou eenmaal compleet anders aan toe dan in een scale-up. Het is belangrijk om te weten in wat voor omgeving jij het beste tot je recht komt. Wat past bij jou en bij je talenten? Waar word je gelukkig van? 

Mijn advies: neem tijdens sollicitatiegesprekken af en toe het heft in handen. Zo ontdek je hoe een bedrijf in elkaar zit en wat voor cultuur er heerst. En dat is belangrijk om te weten of jij er als persoon past. Schroom dus niet om vragen te stellen als: 

  • Moet je als EA altijd en overal bereikbaar zijn? Ook na kantooruren? 
  • Is het bedrijf in korte tijd hard gegroeid? 
  • Zijn interne processen al een geoliede machine?  
  • Zit het bedrijf in een omgeving die continu verandert? 
  • Wat zijn de ambities en doelstellingen van de organisatie? 
  • Zijn er vestigingen in het buitenland?
  • Etc…

Zo ontdek je of een bedrijf bij jouw persoonlijkheid, kwaliteiten, ambities en levensfase past en vergroot je de kans op succes, maar vooral ook op geluk. 

Heb je hulp nodig bij het vinden van een organisatie die jou op het lijf geschreven is? Neem dan contact met ons op dan gaan we samen op zoek. 

Joyce Bosscher
06 212785 70
jbosscher@vanderpalrecruitment.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie? Schrijf je in en je ontvangt van ons 2x per maand onze nieuwste blog.

E-mailadres