Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek

Staat er een sollicitatiegesprek op de planning? Dan moet je natuurlijk zorgen dat je goed voorbereid bent. Van het presentabel voor de dag komen tot het stellen van de juiste vragen: de voorbereiding voor een dergelijk gesprek moet niet lichtzinnig worden opgevat. Daarom hebben we 5 tips voor je op een rij gezet waarmee je zeker weet dat je goed beslagen ten ijs komt!

1 Volledig ingelezen

Voordat je op gesprek gaat, is het belangrijk dat je volledig bent ingelezen in het bedrijf. Trek hier voldoende tijd voor uit. Bekijk niet alleen hun volledige website, eventuele Youtube filmpjes en publicaties, maar zoek ook mensen die er werken via LinkedIn en bekijk de reacties of recensies op hun site om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de organisatie.

2 Bereid voorbeelden voor

In veel gevallen krijg je tijdens een gesprek cases voorgelegd over hoe jij in een bepaalde (lastige) situatie zou handelen. Het is belangrijk dat je hier direct antwoord op kunt geven zonder lang te hoeven nadenken. Denk bijvoorbeeld aan: hoe ga je om met conflictsituaties? Mensen die een afspraak willen met jouw directeur die je van hem/haar af moet houden. Hoe los je zo’n situatie op?

3 Ken jezelf

Het is belangrijk dat je jezelf kent en weet hoe je jezelf moet omschrijven. Dit gaat verder dan weten waar je sterke en zwakke punten liggen. Om zeker te weten dat je in een bepaalde functie past, moet je bepaalde eigenschappen hebben en hier ook op kunnen reflecteren. Wij weten precies wat er van een kandidaat wordt verwacht in de betreffende rol, met deze kennis kunnen wij je verder tailor made briefen zodat je een professionele persoonlijke presentatie kunt geven.

4 Snap de techniek

Veel bedrijven gebruiken verschillende softwareprogramma’s en platforms. Het is belangrijk dat je hier affiniteit mee hebt, er nieuwsgierig naar bent en het snel in de vingers hebt. Zorg daarom dat je jezelf regelmatig bijschoolt op de belangrijke programma’s. Het is in deze tijd een must om tech savvy te zijn als EA/PA.

5 Bereid vragen voor

Beantwoord de vraag ‘heb jij nog vragen voor ons?’ nooit met een ‘nee’. Het is slim om vooraf vragen voor te bereiden op basis van je research. Probeer ook uit het gesprek zelf een vraag te halen die je kunt stellen. Wat wil jij nog weten over het bedrijf en de functie? Met een pro-actieve houding laat je zien dat je voorbereid bent.

Ben jij klaar om aan de slag te gaan als PA, EA of Office Manager? Laat je dan door ons begeleiden in het proces van het vinden van een passende functie. Ga met ons in gesprek en bespreek jouw mogelijkheden!

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie? Schrijf je in en je ontvangt van ons 2x per maand onze nieuwste blog.

E-mailadres