Carrièrestap? Kies een opleiding die past bij je talent

Carrièrestap maken als executive assistant?

Als mensen mij vragen welke opleidingen ze moeten volgen om zich als PA of EA verder te ontwikkelen, heb ik daar nooit een passend antwoord op. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat een opleiding moet passen bij wie je bent. En dat maakt de keuze dus heel persoonlijk. 

Wanneer je je als professional verder wilt ontwikkelen, moet je ontdekken waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt. Waarom? Omdat daar jouw magic zit. Daar zit je meerwaarde en kracht ten opzichte van iemand anders. Dat is wat jou uniek, bijzonder en interessant maakt. En daar zit je potentie om te groeien.

Een groeiproces? Ik weet er alles van. 

Ik heb zelf aan den lijve ondervonden dat een opleiding die aansluit bij je persoonlijke interesses en talenten, je een betere PA of EA maakt. Anderhalf jaar geleden heb ik de opleiding Psychologie en Coaching bij NCOI afgerond; een HBO programma van twee jaar. 

Tijdens mijn werk als EA ontdekte ik dat collega’s graag met mij in gesprek gingen. Ik kreeg vaak te horen dat mensen zich bij mij veilig voelden, dat ze het prettig vonden om dingen tegen me aan te houden en daarna wisten welke stappen ze moesten zetten. Zo ontdekte ik dus tijdens mijn werk dat ik talent had voor luisteren en doorvragen. En daar wilde ik simpelweg meer over leren. 

Wat ik destijds van nature deed is nu – door het volgen van de opleiding – theoretisch onderbouwd. En dat geeft me het vertrouwen om mijn talent echt in te zetten. Ik durf nu out of the box te denken, anders te kijken én anders te doen. Hierdoor voeg ik op mijn werk  veel meer waarde toe; ik leg nu bijvoorbeeld veel sneller verbanden, doorgrond beter de dynamiek in een team en zie hoe mensen omgaan met tegenslag. Het heeft mij als mens verrijkt en daardoor heb ik me als professional ontwikkeld. 

Als ik het met één van onze PA’s of EA’s heb over ontwikkeling, praat ik dus nooit over waar iemand al bekend mee is, maar altijd over wie iemand is en over wat diegene meebrengt en belangrijk vindt. Dat vind ik interessante informatie. Ook voor een opdrachtgever.  

Ok! Als ik dan toch iets moet noemen…

Als ik dan toch een paar tips moet geven die voor elke PA of EA interessant zijn: 

  1. Luister naar de De 5 Sterren Assistant Podcast waarin PA’s en hun managers worden geïnterviewd. Elke aflevering zit bomvol praktische tips, inspiratie en barst van het werkplezier. Een aanrader! 
  2. De driedaagse opleiding Strategisch denken en handelen als Managementassistent bij de Management Support Academy. Hier komt iedereen enthousiast vandaan. De moeite waard dus om eens naar te kijken.

Veel plezier met de zoektocht naar jezelf en succes met de opleiding die je op het lijf geschreven is. En vergeet niet alles wat je geleerd hebt op je Linkedin profielte zetten. Voor tips lees onze blog over het maken van een goed LinkedIn profiel. Echt doen want dan weet de rest van de wereld ook hoe interessant je bent. 

Als ik je ergens mee moet helpen? Laten we dan een gesprek inplannen

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, tips en inspiratie? Schrijf je in en je ontvangt van ons 2x per maand onze nieuwste blog.

E-mailadres